Recepty

Voňavé prséčko

Spousta mužů-strávníků chce právě tohle voňavé prséčko. Jak by ne, když to doma třeba nemají. Ve Valašském šenku pozlovického hotelu Ogar si tak alespoň přijdou na své – a v drtivé většině se ještě dlouho oblizují. Může za to maličkost: plátek kuřecího prsíčka ochucený o provensálské byliny a bylinkové máslo. Voňavé prséčko je prostě voňavé prséčko,“ usmíval se nejednou pod fousy častý host Robert Křesťan

Křídla ftáka Ohniváka

A další pikantní pochoutka z nabídky zvané Teplý zobanec, která už podle samotného názvu přitahuje vaši pozornost, a to tak, že se vám sbíhají sliny. V tomto případě najdete na talíři čtyři kuřecí křídla, samozřejmě marinovaná a do zlatova pečená. Dobrůtku oceňuje i Peter Dvorský, který si ve Valašském šenku vždycky pošmákne.

Pravá valašská kyselica se smetanú

Polévka – to je na Valašsku a potažmo ve Valašském šenku pozlovického Ogaru ten správný grunt. Bez ní to prostě nejde, a proto ochutnejte. Ostatně, jen málokdo z hostů odolá typicky chutné tradiční zelné polévce (ochucené o houby) „Mám ráda kyselicu, ale tu nejlepší vám uvaří jenom ve Valašském šenku,“ tvrdí Iva Bittová.

Vegošův taléř

Nepřehlédnutelný (250 gramů!) horký zeleninový talíř se sázeným vejcem, brokolicí, mrkví, hráškem, kukuřicí a květákem. Zvláštností tohoto bezmasého jídla (které si ve Valašském šenku hodně objednávají i hostující zpěvačky) je koktejlová omáčka, v níž nechybí jogurt, pomerančová šťáva a koňak. „Je to dietní, ale přesto to má grády. Nikdy neodolám,“ vypráví Jarmila Šuláková

Valachova kapsa

V jídelníčku Valašského šenku pozlovického Ogaru je toto jídlo umístěno v kategorii A včíl to hlavní pojezení. A právem. Člověk se posilní i zklidní hormon. Je to skutečně „žranec“, který podle šéfkuchaře hodně jde. Kdo by taky odolal chutnému bramboráku plněnému směsí kuřecího masa, cibule, papriky a žampionů.? Valachova kapsa je ostatně nejzamilovanější jídlo Zdeňka Hrachového z Fleretu

Smažené jablko v těstíčku s tvarohem a karamelem

Tento moučník patří k oblíbeným sladkým baštám. Odolat prostě nelze. Svádí vás už jenom ono osmažení tak zvaně do zlatova. A pak, je to skutečně pochoutka, oblíbená jak mezi dětmi, tak třeba i mezi ženami, které opět a opět porušují svou bodovou dietu. Smaženému jablíčku v těstíčku s tvarohem „Mimořádná delikatesa,“ zhodnotil krmi i kanadský bluesman Marty Hall.

Rožeň „Ogar“

Hned tři druhy masíčka slibuje jedna z nejfrekventovanějších pochoutek široko daleko vyhlášené kuchyně v pozlovickém hotelu Ogar. Jak by ne, když dostanete na jehle hned tři druhy masíčka – kuřecí, vepřové a hovězí. Nechybí ani cibulka, špek, klobása a pikantní koktejlová omáčka! Pochoutce neodolá pokaždé ani Radoslav Brzobohatý, která má pro Rožeň Ogar vyloženě slabost.

Ogarova topénka

Další z pikantních pochoutek, která jde na dračku. Tahle mňamková topinka nepostrádá pikantní vepřovou směs, žampiony, anglickou slaninu a cibulku. Když hrála ve Valašském šenku jistá cimbálovka, padlo těchto topinek i když jde o „očaděné chlebiska“ – během večera víc než dvacet.! Rekord drží prozatím bluegrassový Wabi Daněk, kterých jich spořádal v zátahu celkem sedm.!

Krmbál

Vpravdě další žádané pochoutkové papáníčko z naší kuchyně. A pokud čirou náhodou nerozumíte onomu výrazu „krmbál“, tak vězte, že jde o hovězí roštěnou. V tomto případě je to velký kusanec masa s česnekem a hned deseti druhy bylinek! Zkuste hádat, kolik jich po sobě ve Valašském šenku spořádal Richard Müller, když tu byl naposledy.?

Pečené koleno ze súsedovej svině

Jeden z dalších hitů ogarovského jídelníčku, který má tradici i zaslouženou popularitu. Naložené vepřové zadní v marinádě se podává na desce. Nesmí u toho chybět samozřejmě hořčice, křen, okurek, zelíčko, paprika, česnek. Je to bašta, bez které se neobejde žádný správný Valach. I když jedna porce váží jedno kilo, Mirek Paleček a Michael Janík si s ní lehce poradili.!

Pochútka z Krahuloj sušárny

Takový malý „teplý zobanec“, řeklo by se. Tentokrát jde o předkrm s trochou zeleniny. Pokud stále ještě netušíte, tak je to zavinutá anglická slaninka. A co je uvnitř? No přece pár trnek respektive švestek. Orestuje se to na tuku a máte pochoutku jak vyšije. A není sporu, že si na této pochoutce kuchař nedá záležet! Malý zobanec velmi zachutnal například Radkovi Pastrňákovi (BUTY)

Halušky s brynzú a slaninú

Tradiční a navíc mimořádně populární jídlo, které jde na dračku za každého počasí i režimu. Jak by tedy mohlo chybět v Ogarově nabídce. Nejde přitom jen o typickou „krajovku“, jde o mnohem víc, což je zřejmě dál už jen tajemství šéfkuchaře. Snad i proto jde o jedno z nejoblíbenějších jídel členů skupiny Čechomor, která na kuchyni ve Valašském šenku nedá dopustit.

Švih mečem přes kurník a udírnu

Originální název představuje de facto špíz z kuřecího masíčka, uzeniny, slaniny a cibulky. Pochoutka pro kulinářské fajnšmekry slibuje netuctový zážitek, na které se prostě jen tak nezapomíná a díky kterým se do Ogaru mnozí a často vracejí. Ostatně jak by ne, když vám jídlo podává i milý a usměvavý personál. Mňamkovou pochoutku stejně jako personál už několikrát vychválil i Vladimír Mišík. „Joj, to je pokaždé péče,“ říkává tradičně.

Kuřecí cecíky

Název úsměvný, pohled lákavý, chuťové účinky slastně mimořádné – tak lze ve stručnosti charakterihzovat jedno z dalších populárních jídel z Ogarovy kuchyně. Pokud nevíte o co kráčí, tak vězte, že jde o zavinutá kuřecí prsíčka se šunkou, sýrem a žampiony. Obvykle se podávají dva cecíčky. „Mám pro ně slabost a vždycky si k nim dám tlučené brambory,“ svěřil se v médiích Jarek Nohavica.

Taléř bači Kubiša

Pokud máte zrovna chuť na studený zobanec, pak zkuste zrovna tento chutný pokrm. V Ogaru se podává na desce a nabízí hned několik druhů sýra, ať už je to uzený sýr, Niva, hermelín nebo Eidam. Je toho docela kopa, neboť jedna porce která počítá i s máslíčkem, okurečkem a zeleninkou – se rovná 150 gramům! Taléřu bači Kubiša neodolá kdekdo, neodolali ani Hanka a Petr Ulrychovi.

Od všeckého kúsek z nedašovského dvora

A máme tu nejoblíbenější jídlo Ogaru. Důvod je prostý – jde hned o čtyři druhy grilovaného masíčka (vepřová kotleta, hovězí roštěná, kuřecí prsa, játra na bylinkovém másle). Jídlo, ke kterému se podává kombinovaná příloha (rýže, hranolky, bramboráček) je to populární hlavně na svatbách, ale útokem ho berou i zmlsaní jednotlivci. Vyhlášené pochoutce nikdy neodolá ani Jiří Pavlica, který říká, že si ve Valašském šenku pokaždé nejen skvěle zamuzicíruje, ale i báječně napapá.

Kozenky v zemákovém těstě

A máme tu další oblíbenou pochoutku Ogarovy kuchyně, pro kterou se sem spousta lidí vrací: Oblíbili si ji nejen řadoví hosté, ale i slavní muzikanti vystupující ve Valašském šenku. V podstatě jde o kuřecí prsíčka v bramboráku, usmažená v těstě a na oleji – a vemte na to jed, že pěkně do zlatova! „Kozenky, a klidně i ty v zemákovém těstě, mi šmakujú,“ přiznal se opakovaně Ivan Hlas.

Pečená husa

Chutný a hutný a také velice oblíbený pokrm, kterému jen stěží někdo odolá. Kdo by taky odolal nefalšované a poctivě vykrmené huse, že jo.? Zpravidla je tato podávána celá, kol kolem je zeleninka a dva špízy s bílým a červeným zelím, k tomu pak můžete přiobjednat houskový nebo bramborový knedlík. „Pečená husa nemá ve Valašském šenku chybu,“ rozplýval se nejednou Tomáš Baťa.

Lahodný šrútek slivama plněný

A máme tu prasečinu čili vepřové masíčko! To s názvem Lahodný šrútek slivama plněný představuje neskutečně dobrou pochoutku – v tomto případě zavinutou vepřovou panenku plněnou sušenými švestkami, medem a směsí koření. Jednoznačně pikantní grilované papání pro dámy i pro pány… Moc si na něm pochutnala ve Valašském šenku i písničkářka Radůza.

Pstruh na mandlích

Pochopitelně tady nemůže chybět ani ryba, která je v jídelníčku Valašského šenku prezentovaná v kategorii Pochůtky z vodních toků. Kdo má tedy chuť na rybu, přijde si tedy na své i ve Valašském šenku. Ryba je ryba a pstruh na sekaných mandlích je pstruh na sekaných mandlích. Však ochutnejte. „Tak tohle jo, tohle jde. Byl by ještě další kousek?“ prohlásil s uznáním Vladimír Merta.

Horalská specialitka s pirohem

Původ má prý tato dobrůtka v Polsku, ale zdomácněla i na Valašsku. Proto tedy nemůže chybět ani ve Valašském šenku pozlovického Ogaru! A nechybí. Je to bezkonkurenční typická beskydská polévka – vývar z červené řepy a uzeného masa podávaná s pirohem plněným uzeným. „Neskonalý životabudič, to jsem hodně potřeboval,“ řekl jednou Míša Leicht ze skupiny Cop.

Pěry s ořechama

K dalším sladkým baštám patří i ve Valašském šenku Pěry s opražřenými ořechy. A věřte, že mnoho lidí by se po taštičkách doslova utlouklo, když to na ně přijde. Když hrála v Ogaru zlínská kapela AG Flek, dali si pěry po koncertě všichni členové, načež následovalo hromadné objednávání ze strany hostů. „Pěry s ořechama ano. Ve Valašském šenku je dělají líp než naše mamy,“ utrousila Lenka Dusilová.

Nafutrované kuřacko mandlovou nádivkou

Mnozí by se po něm utloukli. Kuře je prostě kuře, kuře je evergreen. Hlavně když je to kuře pečené, a to podávané v celku, navíc naplněné houskovou nádivkou s nasekanými orestovanými mandlemi. Nesmí chybět ani zelenina stejně jako příloha, kterou si určíte vy. „No, neochutnejte to, když se vám už na dálku sliny sbíhají,“ prohlašoval opakovaně Pavel Novák

Uhlířské těstoviny

Maso furt byt nemosí, tvrdí se v Ogarově jídelníčku. A je to pravda. Uhlířské těstoviny se podávají na velkém klubovém talíři, kde přitom musí být i notná dávka anglická slaniny, cibule a feferonky. Ten, kdo si tedy potrpí na jídla ostře řezaná, ten bude nejspíš víc než stoprocentně nadšen. „Má to grády a musím to ještě jednou,“ řekl lakonicky King George a objednal si ještě porci navíc.

Bramborový špíz se slaninou

Tato pochoutka se v Ogarovi zase podává jako příloha a věřte, že má už delší dobu úspěch. Je prostě k nakousnutí a málokdo tomuto „venkovskému“ jídlu odolá. Přitom vám k onomu kulinářskému štěstí stačí relativně málo – brambor, cibule a špek. Přesto se po bramborovém špízu se slaninou mnozí utlučou. Je to tak. Málem se po něm utloukla i zpěvačka Lenka Slabá. Té taky zachutnalo.

Král v županu

Údajně má jít o jídlo pro býložravce, tedy o jídlo bezmasé. V tomto případě je to smažený hermelín v bramboráku. Další z nepřehledné řady delikates, kterými se to v jídelníčku Ogaru jen hemží. Však se taky kvůli tomu všichni do Ogara pořád vracejí. „A jak by ne, když se tu tak vyvařuje a na každého dojde,“ tvrdí Martin Hrbáč.

Hotel a Valašský šenk OGAR - Hlavní 47, 763 26 Pozlovice,
tel.: (+420) 775 980 012, e-mail: ogar@ogar.cz